728x90 AdSpace

  • Latest News

    Tuesday, 4 July 2017

    Sedikit Review / Pandangan / Ulasan Mengenai Honda CBR250R Part 1 (Pengenalan)


    Assalmualaikum..

    Sebenarnya dah lama saya nak menulis ulasan ni. Tapi belum berkesempatan. Ini pun tulis sikit-sikit dan simpan ke draf, lepas tu sambung lagi. Berkurun nak siap dan nak publish. Hahaha.... Sebab tu artikel ni panjang berjela-jela. Himpun cerita punya pasal. Kikiki..

    Alhamdulillah tahun 2016, saya diberi kesempatan untuk memiliki jentera ni, Honda CBR 250R.. Gambar tu saya google jek. Cumanya gambar tu sama dengan jentera kepunyaan saya. Sebelum ni saya menggunakan Yamaha FZ150i.

    Sebenarnya dah lama mengidamkan motorsikal cc 250, tapi terpaksa ambil 150 dulu disebabkan kurang berkemampuan. Dari kecil lagi saya dah minat dengan motorsikal berkuasa tinggi dan memasang impian untuk memiliki.. CBR ni tak de la tinggi sangat kuasanya, tapi boleh la daripada tak ada langsung.. tercapai juga la impian zaman kanak-kanak ni.kikiki

    Selepas saya berniaga secara separuh masa di Car Boot Sale, baru la saya ada keyakinan untuk membeli motorsikal cc 250 ni. Beli pun dengan berhutang. Maklumlah, mana la mampu nak beli secara tunai. Untuk spesifikasi CBR250R ni, google la ye. Malas saya nak tulis panjang2 benda tu. Hehehe...

    Harga atas jalan semasa saya beli ialah RM22.5K.. disebabkan saya beli pada tahun 2016 dan motorsikal ni dibuat pada tahun 2013, saya mendapat rebet sebanyak RM2.5K, jadi harga atas jalan saya dapat RM20K. Bayaran muka RM5K. Pinjaman kenderaan sebanyak RM15K dengan bayaran bulanan sebanyak RM350.00 untuk tempoh 5 Tahun.. (RM6000 juga la dia punya faedah pinjaman untuk 5 tahun tu). Tak apa la, nak ambil cash mana mampu kan? Loan kedai jek ni.

    Pada asalnye tokey kedai minta bayaran muka sebanyak RM8K, wau... Tapi ejas punya ejas, tokey bersetuju untuk bayaran muka RM5K sahaja. Saya trade-in Yamaha Ego LC 125 milik saya dengan nilai RM3K dan tambah duit tunai lagi RM2K (Motorsikal Yamaha FZ150i saya serahkan kepada pakcik saya untuk disambung bayar dengan bayaran muka RM1K).. Jadi, tunai dari kocek saya yang keluar hanya RM1K sahaja..

    Hahaha... Bukan apa, saya cerita semua kat sini supaya saya dapat simpan kenangan bagaimana saya boleh dapatkan CBR ni.. Ni ada sedikit lagi gambar dari sudut yang lain..




    Perkara yang selalu orang tanya pasal motorsikal ni antaranya ialah top speed kan? berapa top speed Honda CBR250R? Ok, tengok video ni. Video ni dibuat untuk perbandingan antara Honda CBR250R dengan Kawasaki Ninja 250SL disebabkan spesifikasinya hampir sama (cc250, single piston). Layannnnnn :




    Untuk versi mobile, awak-awak semua boleh klik kat tajuk pada video seperti gambar di bawah dan tonton di youtube mobile untuk paparan penuh. Saiz video ni hanya sesuai untuk pelayaran web atau guna mobile tetapi REQUEST DESKTOP SITE.




    Bersambung di >>PART 2<<
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin.

    Item Reviewed: Sedikit Review / Pandangan / Ulasan Mengenai Honda CBR250R Part 1 (Pengenalan) Rating: 5 Reviewed By: www.sunan.my
    Scroll to Top