728x90 AdSpace

  • Latest News

    Monday, 10 July 2017

    Ride Ke Rompin, Pahang dan Nasi Dagang Ubai

    Semalam 9 Julai 2017, Ahad...

    Pagi-pagi tu bersiap-siap untuk ke Rompin atas satu urusan. dalam jam 8.30 pagi tayar golek melalui jalan Kuantan-Pekan. Sampai di simpang Ubai dalam jam 9.00 pagi. Singgah sebentar makan Nasi Dagang Ubai.


    Nampaknya nasi dagang ubai sedang menunggu kedai baru. Buat sementara tu, mereka beroperasi dulu di khemah sementara. Pun begitu, orang masih ramai datang makan. Beratur nak dapatkan nasi dagang.




    Kami cuma ambil nasi dagang separuh berlaukkan kari ayam dan kak ayam serta mee goreng berlaukkan sekeping opor daging. Kualiti rasa masakannya masih sedap.


    Mee goreng ni merupakan makanan kegemaran semasa kecil. Tak tau la kenapa minat sangat dengan mee goreng. Mungkin masa tu badan sedang membesar. Sampai sekarang kalau sarapan tak ade la makan benda lain. Mee, meehun, kue teau, roti canai. Jarang sangat nak makan nasi pagi-pagi.


    Nasi dagang dipilih oleh isteri. Tapi ambil separuh sahaja. Nasi dagangnya sedap dan kenyal. Tak banyak tempat yang dapat menyediakan nasi dagang kenyal dan cukup rasa seperti ini.

    Teringat semasa bertugas di Putrajaya dulu, jika nak buat jamuan raya, nasi dagang merupakan menu yang tak akan dilupakan. Nasi dagang tu dimasak oleh salah seorang kakitangan di bahagian yang sama dengan saya. Memang sedap masakan nasi dagangnya.


    Semua sekali RM berapa tah. Tak ingat la pula. Hehe... Rasanya dalam belas-belas gitu la. Selesai bersarapan, kami meneruskan perjalanan dengan mood santai. Kami sampai di bandar Rompin lebih kurang jam 11:30 pagi. Selesai urusan, kami bertolak balik ke Kuantan dalam jam 12.30 tengah hari.

    Masa balik ni bawa laju sikit sebab kejar masa. Bawa dalam lingkungan 120-140 km/j. Singgah bandar Pekan sebentar untuk berehat sebelum meneruskan perjalanan balik ke Kuantan.

    Fuh, seharian ride degan CBR. Selalunya ride dengan isteri ke KL untuk membeli stok barang untuk niaga. Selalu juga ride balik kampung. Nak kata laju sangat, tak juga. Nak dapat ke 140 tu jauh tariknya. Mungkin faktor naik dua orang ditambah pula setting handle supaya tunggangan lebih menegak.

    Perjalanan jauh tidak terasa letih atau lenguh dengan setting handle sebegitu. Saya mengisi minyak sebanyak RM20 untuk erjalanan hampir 260 km pergi dan balik.. CBR ni sedap maintain pada kelajuan 130 km/j.

    Sekian dulu..
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments

    0 comments:

    Post a Comment

    Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin.

    Item Reviewed: Ride Ke Rompin, Pahang dan Nasi Dagang Ubai Rating: 5 Reviewed By: www.sunan.my
    Scroll to Top