STEP BY STEP, LANGKAH DEMI LANGKAH CARA MEMOHON PENGELUARAN RM10,000 / 10K KWSP MELALUI i-SINAR

 

    Kali ini saya nak tunjukkan cara-cara memohon i-Sinar secara lengkap, langkah demi langkah, step by step.

    Sebaiknya ada perlu mendaftar i-akaun terlebih dahulu. Namun jika belum mendaftar i-akaun pun permohonan masih boleh dibuat. Pertama sekali pergi ke portal i-Sinar KLIK DI SINI. Jika anda telah mendaftar i-akaun, masukkan nombor kad pengenalan anda tanpa sengkang dan nombor handfon yang berdaftar dengan i-akaun.

    Jika belum mendaftar i-akauan, masukkan nombor kad pengenalan tanpa sengkang dan masukkan nombor handfon anda yang terkini.

Kemudian klik TERUSKAN

Jika anda telah ada i-akaun, akan keluar seperti gambar di bawah. Nombor 6 digit akan dihantar melalui SMS akan dihantar kepada anda, masukkan nombor 6 digit tersebut dan klik SAHKAN OTP. SMS nombor OTP adalah seperti contoh berikut :
RM0 KWSP: Permohonan i-Sinar. OTP 123456. Sila hubungi KWSP di 03-89224848 sekiranya tidak membuat permohonan.

Jika belum ada i-akaun, akan keluar gambar seperti di bawah, jawab sahaja soalan tersebut dengan tepat.

Jika salah, ulang semula sampai betul, "sampai abang Jamil mamp*s" bak kata cerita madu 3. Kikiki

    Jika dah berjaya log masuk, anda akan berjumpa dengan ELYA seperti di bawah. Kelayakan pengeluaran pun dinyatakan anda boleh keluarkan banyak mana. Dibawahnya ada butang untuk anda memilih nak keluarkan banyak mana. Klik dan tarik sahaja sehingga maksimum. Jangan fikir lagi, bila lagi nak boleh keluarkan ye dak?

Si ELYA akan pujuk anda supaya anda tak jadi keluarkan. Dia bagitau la duit sebanyak yang anda nak keluarkan tu akan brtambah jadi berapa bila anda dah tua nanti. Abaikan ELYA tu. Dia bukan bini mahupun awek anda pun. Hahaha..


    Pembayaran akan diberikan secara berperingkat selama 6 bulan. Bulan pertama, dinyatakan berapa pengeluaran maksimum untuk ada, macam biasa tariklah sampai maksimum. Jangan fikir banyak-banyak sangat. Lepas tu klik teruskan.


    Kemudian, lengkapkan semua maklumat dengan tepat. Paling penting sekali ialah nombor akaun anda. Pastikan nombor akaun yang nak dimasukkan tu adalah nombor akaun anda sendiri dan masih aktif. Jangan masukkan nombor akaun nama bersama (2 nama) atau nombor akaun atas nama pendaftaran perniagaan anda. Kemudian klik teruskan.


    Sistem akan membawa anda kepada maklumat permohonan. Pastikan semua maklumat adalah betul. Sekiranya perlu ubah maklumat, klik KEMBALI
Sekiranya semua maklumat telah betul, klik pengesahan, saya bukan robot seperti gambar di bawah dan klik HANTAR.

    Ok, apabila anda dah sampai di sini, bermakna ELYA tidak berjaya pujuk anda. Hahaha.. Anda telah berjaya hantar permohonan. Jika perlu, cetak atau download maklumat permohonan anda untuk disimpan. Jika tidak perlu, abaikan sahaja. Selesai sudah..

    Tunggu 4 Jan 2021 dan pergi semula ke i-Sinan untuk semak status permohonan anda LULUS atau GAGAL. Jika LULUS, pembayaran akan dimasukkan terus ke akaun bank anda bermula pertengan bulan Januari 2021. Abam doakan semua permohonan pembaca diluluskan.

NOTA : Sesiapa nak copy artikel dan gambar ini abam halalkan dengan syarat, kreditkan artikel anda dengan link blog www.sunan.my di akhir artikel anda. Terima kasih.

www.sunan.my

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin. Bantu support kami dengan subscribe channel Youtube SUNAN di https://www.youtube.com/c/SUNANofficial dan jangan skip google ads.

Instagram