APA KESAN DAN BAHAYA BLOG YANG BERAT?


    Seperti yang saya janjikan, saya akan tulis apa kesannya sekiranya blog anda berat atau loading terlalu lama. Akibat daripada blog saya yang loading terlalu lama sebelum ini, saya dapati kesan seperti berikut:

1. Pengunjung blog berkurangan.


    Apabila blog loading terlalu lama, pengunjung blog saya semakin berkurangan. Ini kerana setiap kali ingin membaca dan klik satu-satu topik, loading yang lama membuatkan pengunjung tidak meneruskan bacaan di blog saya melainkan topik tersebut sangat penting baginya.

    Blog yang berat juga akan mengganggu pembaca yang mempunyai capaian internet yang lemah. Maklumlah telko di negara kita masih lagi berkira dengan pelan data. Bukan semua mampu melanggan pelan data yang berkelajuan tinggi.

    Rata-rata masih melanggan pelan data dengan kelajuan 3Mbps. Malah ada yang masih ada menggunakan internet 'basic' dengan kelajuan 64Kbps (kalau tak salah). Sekadar lepas nak berwasap sahaja. Nak buka blog memang loading sampai berjanggut la. Bayangkan dia nak buka blog anda yang berat pula. Hahaha..

2. Pendapatan Google Adsense berkurangan.


    Jumlah kunjungan blog sangat penting dan mempengaruhi blogger yang memasang ads / Google Adsense mereka kerana semakin banyak kehadiran pengunjung yang membaca artikel, semakin banyak iklan dipaparkan dan semakin banyak pendapatan yang akan diterima oleh akaun Google Adsense blogger tersebut. Jika blogger tidak memasang sebarang bentuk iklan, tidak mengapalah.


    Saya rasa itu sahajalah kesan ketara apabila blog berat. Jumlah kunjungan sangat penting kepada blog yang memasang ads. Blog yang ringan pula amat penting utuk pengunjung tidak lari. Disamping itu topik menarik dan sentiada kemaskini blog juga salah satu faktor untuk pengunjung sentiasa setia mengunjugi blog.

Sekian, jangan lupa subscribe channel Youtube saya di SUNAN ( https://www.youtube.com/c/SUNANmy ) . Terima kasih.

Ulasan

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin. Bantu support kami dengan subscribe channel Youtube SUNAN di https://www.youtube.com/c/SUNANmy dan jangan skip google ads.

HUBUNGI SUNAN.my

Hantar

ARKIB CERITA

IKUTI KAMI