NAZA RIA ENJIN 2MZ-FE, MINYAK JIMAT TAK? PENGGUNAAN MINYAK MACAM MANA?

Naza Ria bernadikan enjin Toyota 2MZ-FE 2.5 V6 Petrol.

     Baiklah tuan-tuan. Ini antara persoalan yang diajukan kepada saya. Minyak kuat tak? Berapa boleh pergi untuk 1 liter petrol?

    Sejak saya selesai tukar enjin, saya belum pernah lagi ukur penggunaan minyak anak gajah bernadi 2MZ ni. Baru-baru ini, saya balik kampung dan melalui jalan agak jauh dengan tujuan untuk menguji penggunaan petrol AG saya.

    Perjalanan saya daripada Kuantan ke kampung saya di sempadan Rompin-Pekan (Merchong), saya ke Temerloh terlebih dahulu, kemudian saya ke Jerantut sebentar, patah balik ke Bera, kemudian lalu jalan Bera-Tasik Bera, keluar di Bandar Tun Abd Razak dan ke Muadzam Shah, dan ke simpang Leban Chondong - ke kampung saya, bersiar-siar di kampung dan kembali semula ke Kuantan 2 hari kemudian.

Ni bukan AG saya, ni sekadar hiasan buat cuci mata. Saya dapatkan dari carian Google.

    Perjalanan saya menempuhi pelbagai permukaan jalan, dan pelbagai cara pemanduan. Cuma saya kurang menempuhi jem. Jalan paling teruk ialah jalan dari Bandar Bera - Tasik Bera - Bandar Tun Abd Razak. Jalan berbukit, berliku, jalan rosak dan berlubang. Kami tidak singgah di Tasik Bera.

    Perjalanan hari tu ialah sejauh 754.30 kilometer, menelan belanja petrol sebanyak RM182.82 iaitu 89.18 liter petrol dengan harga minyak semasa RM2.05 menggunakan petrol RON95 PETRONAS. 

    Purata penggunaan petrol sepanjang perjalanan tersebut ialah sekitar 8.47 kilometer / 1 liter petrol, iaitu 1 kilometer = 118 ml petrol ATAU 24 sen / 1 kilometer.

    Saya pun tak pasti adakah ia jimat ataupun tidak. Yang pasti, saya sangat selesa membawa keluarga menggunakan AG.


*** ARTIKEL INI AKAN DIKEMASKINI LAGI ***www.sunan.my

Tiada ulasan:

Catat Komen

BALASAN AUTOMATIK : Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin.

Instagram