SELAMAT TINGGAL SYM VF3i.. VF3i NI TIDAK BAGUSKAH? REKEMEN TAK? INI SEBABNYA..

    Lama saya tidak menulis tentang SYM VF3i. Pada hujung tahun 2018 yang lalu, saya telah mengambil keputusan untuk membeli motorsikal SYM VF3i. Setelah hampir 3 tahun memiliki SYM VF3i, saya terpaksa melepaskan motorsikal ini.

        Saya telah jual dengan harga tawaran RM6,000.00 tunai kepada seorang pembeli berhampiran rumah saya. Ketika saya jual, milage baru sekitar 7,000 kilometer. Memang perbatuan masih rendah berikutan ketika mula-mula membeli motorsikal ini, isteri saya mengandung.

        Jadi, motorsikal hanya parking sepanjang isteri mengandung. Sesekali saya akan bawa ketika isteri bercuti. Jika hari isteri bekerja, kami menaiki kereta ke tempat kerja untuk menjaga keselamatan kandungan. Apabila isteri bersalin, dalam tempoh isteri cuti bersalin, saya bawa motorsikal untuk ke tempat kerja.

        Apabila isteri masuk kerja semula, kami menaiki kereta semual. Motorsikal akan parking sahaja di rumah berikutan isteri bersalin secara pembedahan. Tidak sesuai menaiki motorsikal. Inilah sebab mengapa perbatuan agak rendah walaupun hampir tiga tahun memiliki SYM VF3i ini.

   Jadi, mengapa saya jual? Sebenarnya kami sangat sayangkan motorsikal ini. Sepanjang penggunaan SYM VF3i ini, ia tiada sebarang masalah buat kami. Tunggangannya sangat seronok disebabkan kuasa pecutannya yang berkuasa walaupun ia sebuah kapcai. Kos penyelenggaraan pun sangat jimat. Saya cuma beli minyak enjin di pam minyak dan tukarkan sendiri sahaja. Tidak rumit.

      Namun disebabkan kami ditukarkan ke tempat kerja yang jaraknya lebih jauh dari tempat kerja lama manakala isteri pula masih sakit kesan pembedahan yang lalu, kami manaiki kereta ke tempat kerja. Motorsikal hanya parking dan kadang kala bawa ke kedai sahaja.

    Disebabkan terlalu lama tidak bawa, bateri motorsikal pun kong. Itu menunjukkan kami lama tidak bawa motorsikal tersebut. Tidak ekonomikal. Kami membayar bulanan, tetapi tidak bawa. Dengan keadaan pendapatan sampingan kami yang merosot, kami pun mengambil keputusan untuk mengurangkan komitmen bulanan.

    Maka, kami mengambil keputusan untuk menjual SYM VF3i. Dapatlah kami kurangkan komitmen bulanan sebanyak RM235.00 setiap bulan. Kami tidak jual kembali di kedai kerana sayang. Kami jual kepada orang perseorangan. Dengan persetujuan dan kepercayaan, pembeli membayar kepada saya sejumlah wang. Saya ke kedai dan membayar baki pinjaman. Setelah selesai urusan kedai, pembeli membayar baki harga jualan dan saya serahkan motorsikal kepadanya.

    Besoknya kami membuat urusan tukar milik melalui ejen myeg.

    Jadi, motorsikal apa pula lepas ini? Dahulu kami pernah memiliki Honda CBR250R yang kemudiannya kami serahkan kepada adik saya untuk meneruskan bayaran. Ceritanya DI SINI. Baru-baru ini adik saya menyatakan hasrat untuk menaiktaraf kepada motorsikal yang lebih berkuasa.


    Adik saya bersetuju untuk menjual CBR250R ini kepada kami kembali. Bagai sirih pulang ke gagang. CBR250R ini masih berada pada adik berikutan motorsikal idamannya belum lagi dibeli. Buat sementara itu, kami tiada motorsikal. Tak mengapalah kerana kami menggunakan kereta ke tempat kerja.

    Namun bila tiada motorsikal ni, payah pula nak ke kedai dan tempat yang berhampiran rumah. Nak kena bawa kereta juga. Hmm.. Cadang nanti bila dah ada kemampuan, nak kena beli juga motorsikal kecil satu. Model apa agaknya? Mungkin nak beralih kepada skuter pula..

    Jadi, sepanjang hampir 3 tahun saya guna VF3i  ni, saya syorkan tak untuk beli? Rekemen(recomand) tak? Ya, saya rekomen! Kerana dengan harga yang hampir sama dengan harga Yamaha 135LC, anda mendapat sebuah motorsikal kapcai yang CC tinggi, sedap ditunggang, berkuasa dan jimat penyelenggaraan.

    Namun, ia tidak lari dari masalah. Sebelum beli, hadamkan dahulu apa masalah yang kerap berlaku dan bersedia dengan sebarang kemungkinan.

Sekian, jangan lupa subscribe channel Youtube saya di SUNAN ( https://www.youtube.com/c/SUNANofficial ) . Terima kasih.

Ulasan

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin. Bantu support kami dengan subscribe channel Youtube SUNAN di https://www.youtube.com/c/SUNANmy dan jangan skip google ads.

HUBUNGI SUNAN.my

Hantar

ARKIB CERITA

IKUTI KAMI