SELALU ORANG PANGGIL NAZA RIA / KIA CARNIVAL SEBAGAI AG. AG TU APA?

    Naza Ria selalu dipanggil dengan nama AG. Tapi, apa itu AG? Apa maksud AG untuk Naza Ria?

    Naza Ria ni bersaiz besar dan juga berat. Berdasarkan spesifikasi yang saya baca, berat sebuah Naza Ria ialah sekitar 1,903kg hingga 1,955kg. Betul ke berat macam tu? Hampir 2 tan!

    Disebabkan saiz dan beratnya itu, Naza Ria digelar sebagai AG. Namun AG tu apa? AG tu bermakasud Anak Gajah (AG). Sesuai dengan saiz dan berat Naza Ria, ianya digelar sebagai anak gajah. Namun begitu berdasarkan pembacaan saya, berat seekor anak gajah yang baru dilahirkan ialah sekitar dibawah 200kg.

    Kira boleh la tu panggil anak gajah pun. Hahaha.. Bukan Naza Ria sahaja yang dipanggil AG. Ada beberapa model kereta yang lain juga digelarkan AG oleh pemiliknya termasuklah Perodua Kembara.

    Disebabkan berat Naza Ria yang sebegitu, pemanduan Naza Ria sangatlah selesa dan stabil walaupun pada kelajuan tinggi. Ditambah pula faktor rekaan bentuk luarannya menyebabkan ia stabil pada kelajuan tinggi tanpa gangguan angin.


    Saya tiada perbandingan gambar Naza Ria dengan gajah/anak gajah. Ini gambar yang saya dapatkan daripada google perbezaan sebuah kereta hatchback dengan seekor gajah. Saya kira gajah ini sudah bersaiz besar, mungkin dah teruna.

    Jadi jika kita banyangkan sebuah Naza Ria yang bersaiz lebih besar dari kereta hatchback tersebut, Naza Ria mungkin sebesar saiz badan gajah tersebut tanpa kaki. 

    Begitulah serba sedikit bagaimana Naza Ria/Kia Carnival mendapat nama AG atau anak gajah.

Sekian, jangan lupa subscribe channel Youtube saya di SUNAN ( https://www.youtube.com/c/SUNANofficial ) . Terima kasih.

Ulasan

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin. Bantu support kami dengan subscribe channel Youtube SUNAN di https://www.youtube.com/c/SUNANmy dan jangan skip google ads.

HUBUNGI SUNAN.my

Hantar

ARKIB CERITA

IKUTI KAMI