BARU BELI NAZA RIA, APA YANG PERLU DIBUAT? KEUTAMAAN NAK BAIKI APA?

 

    Pertama sekali, tahniah jika anada dah pun memiliki Naza Ria. Selepas kunci Naza Ria bertukar tangan dari pemilik lama kepada anda, apa nak kena buat dengan Naza Ria tu selain dari teruja?

    Baiklah. Berdasarkan pengetahuan cetek saya, beberapa perkara berikut saya cadangkan perlu buat dahulu untuk keselamatan Naza Ria anda :

1.    Tukar minyak hitam atau minyak enjin terlebih dahulu bersama dengan penapis minyak atau oil filter. Mungkin pemilik lama telah lama parking atau telah lama tidak menukar minyak hitam.

2.    Jika ada duit lagi, tukar minyak gearbox juga. Minyak gear yang terlalu lama atau kurang akan menyebabkan kerosakan pada gearbox. Naza Ria menggunakan gearbox auto. Oleh itu, penjagaan minyak gear sangat penting bagi gearbox auto.

3.    Ini agak penting jika anda memiliki Naza Ria. Jika ada duit lagi, servis sistem penyejukan iaitu flush radiator, dan segala laluan air bagi memastikan sistem penyejukan tidak tersumbat yang akhirnya overheat. Inilah punca utama Naza Ria selalu kena penyakit overheat. Jika ada hos/paip yang telah keras kematu, berisiko pecah, tukarlah. Servislah sistem penyejukan sekurang-kurangnya sekali dalam setahun.


4.    Baiklah, tiga perkara di atas agak penting untuk dibuat segera. Perkara ke 4 ini saya cadangkan jika ada duit, buatlah segera tukar timing belt sekiranya pemilik pertama telah lama tidak tukar. Timing belt yang terlalu lama berisiko putus dan menyebabkan kerosakan yang menelan belanja yang sangat tinggi.

5.    Servis sistem aircond jika perlu. Jika aircond masih sejuk, anda boleh pakai sahaja dahulu melainkan ada duit lebih untuk servis.

    Setelah selasai perkara 1 hingga 3 (+perkara 4 dan 5 jika ada duit), bagi saya anda sudah boleh menikmati memandu Naza Ria anda. Isi minyak petrol penuh tangki dan bawalah keluarga menikmati Naza Ria. Jika ada kerosakan lain, baiki sedikit-sedikit setelah ada duit.

    Kemudian, boleh la berangan-angan untuk masukkan aksesori tambahan seperti body kit, android player, tinted dan lain-lain lagi. Nah saya belanja Naza Ria yang telah di makeup, saya ciduk dari google. kikikikiSekian, terima kasih kerana sudi membaca.

www.sunan.my

sunan.my adalah blog peribadi yang lebih kepada sebuah diari, bertujuan berkongsi maklumat yang difikirkan berguna dan pandangan yang difikirkan sesuai untuk tatapan pembaca..

2 ulasan:

  1. Bos di mana mau cari bumper depan Naza ria yh kita pakai ne

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh masuk grup fb : Club Naza Ria 1 Malaysia (https://www.facebook.com/groups/184494231953625) dan cari di sana. Ramai penjual di grup fb ni.

      Padam

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin. Bantu support kami dengan subscribe channel Youtube SUNAN di https://www.youtube.com/c/SUNANmy dan jangan skip google ads.

Instagram