Butang search tak berfungsi. Hampir siap edit Sunankasih.

Baru-baru ni timbul masalah butang search blog tak berfungsi. Alhamdulilah setelah beberapa tahun, akhirnye blog aku hampir siap diubahsuai (ceh,macam buat banglo 3 tingkat pulak sampai bertahun2.haha. . . ). Kali ni saya nak ajar bagaimana jika butang search blog tidak berfungsi . . .


Sebenarnya selama ni bukannya blog ni diubahsuai setiap hari. Kadang-kadang tak buka sampai dua bulan. Sebab tu la lambat siap ubahsuai blog. Salah satu sebab kelambatan ubahsuai ni ialah nak cari template yang sesuai dengan jiwa. Alhamdulillah dah jumpa walaupun tak memuaskan hati . . . Kira boleh la ni...

Ok, kita berbalik kepada topik asal. Masalah kotak carian / search tak berfungsi atau tak dapat mencari telah berlaku pada template yang saya tengah guna sekarang. Jadi, setelah saya try and error beberapa kali, akhirnya berjaya perbetulkan keadaan. Alhamdulillah. . .

Jika blog korang terjadi masalah yang sama, cuba cara saya ini. Pertama sekali, buka bahagian reka bentuk, edit html dan mestilah dowload atau muat turun template asal sebagai backup jika berlaku error semasa edit template.


 Selepas itu klik expand widget / kembangkan templat widget . Tekan pada keyboard Ctrl + F dan cari kod didalam kotak dibawah atau kod yang hampir sama seperti dibawah :




Selepas itu,  padam dari kod <div id='search'>  sehingga </form> </div> dan gantikan dengan kod dibawah;




Selepas itu klik simpan. Pening? Hahaha . . .  Senang je ni. Kalau berjaya disimpan, korang boleh cuba. Kalau error tu maknanya ada kesilapan. Selamat mencuba dan semoga berjaya semua . . .

sunan

No comments:

Post a Comment

Terima kasih kerana memberi komen/cadangan kepada Sunan.my. Kami akan berusaha membalas secepat mungkin.